Nefes kesen bir manzara ile size ilham vermeyen bir manzara arasındaki fark, nedene meydan okuyan manevi değerlerdir. İlham verici bir peyzaj tasarımı, bütünleştirici işlevlerin (mantıksal bir süreç) ve duyguların (sezgisel bir süreç) sezgisel bir karışımıdır.
Mantıksal süreç bilgi ile ilgilidir: mekan koşullarından veri toplama; dolaşım ihtiyacı; güneş yönü; topraklar; eğimler; bitki seçimi; ve geçmişte neyleri sevip neleri sevmediğinizi anlamak için hafızalarınızı taramak.
Sezgisel süreç tamamen farklıdır, çünkü bu süreç düşünmekle ilgili değil – duygularla ilgilidir. Başarılı bir peyzaj tasarımı mutluluk, memnuniyet ve ruhani bir yenileme hissi yaratmalıdır.
Bu iki süreç birbiriyle yakından bağlantılıdır ve her ikisine de eşit bir şekilde ağırlık verilmezse yaratıcılık durgunlaşır. Sadece mantıksal sürece odaklanmak işlevsel fakat sıkıcı bir bahçe sağlayabilir. Bununla birlikte, tasarımınıza çok fazla farklı fikir ve eğlence ekler, işlevine önem vermezseniz, kafa karıştırıcı ve devamlılık sağlanamayan bir alanla karşılaşabilirsiniz.
Bir peyzaj tasarımında ideal olan, hem mantıklı hem de sezgisel bir karışım olan dengeyi sağlamak için çabalamaktır. Bu doğru yapılırsa, işlev ve duygular arasında bir senkronizasyon elde edilir. Bu dengeyi sağlamış olan bahçelerde yürürken, güzelliği ve uyumu deneyimleriz ve bu uyum ruhumuzu harekete geçirir. Yaşadığımız tecrübe aklımızın ötesine uzanır ve içsel varlığımızı etkiler. Bilinçsizce rahatlarız ve endişelerimiz dağılmaya başlar. Sakinleştirici bir nefes alma ve yaşamın zevk almak için burada olduğunu hatırlama fırsatına sahip oluruz.
Ne istediğini bilmek her zaman kolay değildir, özellikle de ilham verici bir bahçeniz yoksa. Aşağıdaki egzersiz yaratıcı kaslarınızı çalıştıracak ve zihninideki mükemmel bahçeniz hakkında daha net olmanıza yardımcı olacaktır.
Şimdi bir kağıt parçası alın ve iki sütuna bölün. Sol sütunda gördüğünüz ya da tecrübe ettiğiniz bahçeler hakkında (sizin için davet ettikleri hisler dahil) sevdiğiniz her şeyi listeleyin. Sağ sütunda ise sevmediğiniz veya istemediğiniz şeyleri listeleyin. Ardından, birer birer, istemediğiniz taraftaki bu olumsuzlukları inceleyin ve bunları istedikleriniz tarafındaki pozitiflere dönüştürün. Örneğin, formaliteyi ve düz çizgileri sevmiyorsanız, bunu istemediğiniz sütunun altına yazın, sonra bunun üzerini çizip tam tersini (doğal ve eğrisel çizgiler) istediklerinizin altına listeleyin. Tüm negatiflerinizi pozitiflere dönüştürmeye devam edin. Bahçenizi kurduktan sonra bile bu listeyi sık sık inceleyin ve üzerinde çalışmaya devam edin.
Sizin içinizden gelen şekilde sizin için tasarlanan bir bahçe tamamen benzersiz olacaktır çünkü bu peyzaj tasarımı sizin kişiliğinizin bir yansıması olacak. Yaratıcılığınızı ortaya koymak kendinizi başkalarıyla paylaşmanın bir yoludur. Sizden parçalar barındıran bir peyzaj mekanında yürüyüş yapma, kendi araştırmanız ve yaratıcı hayal gücünüzden doğan deneyim, hayranlık uyandıracak ve neşe dolu olacaktır.
Bu sitenin içeriğinde yer alan yazı ve haberlerin tekrar yayınlanma amacı ile izinsiz olarak ve kaynak belirtilmeden kullanımı kesinlikle yasaktır.
Zehra Betül Doğan
Peyzaj Mimarı