Peyzaj mimarı, peyzaj tasarımına, bir sanatçının portresine yaklaşımıyla aynı şekilde yaklaşır. Sanatçı gibi, tasarım sürecine başlamadan önce konuyu yakından tanımak zorundadır. İhtiyacı olan bilgilerin çoğunu müşteriden alacak, geri kalanı ise çalışılacak alanın tüm nüansları ve benzersiz fırsatlarıyla ortaya çıkacaktır.
Peyzaj tasarımı bir sanattır ancak iki boyutlu bir tablodan çok daha karmaşıktır çünkü statik değildir. Bitkiler büyüdükçe ve çevresel koşullara adapte oldukça sürekli olarak değişen, üç boyutlu ve canlıdır. Bu canlı bileşenleri tarafından yaratılan sayısız doku, renk ve mekanla birlikte bir peyzaj alanında saatten saate, günden güne, yıldan yıla değişen sınırsız deneyimler mevcuttur.
Bir resim, tuval üzerine yerleştirilmiş bir boya gerektirirken, bir peyzaj tasarımı bir alanda düzenlenmiş bitkiler, taş, toprak ve ahşap gerektirir. İdeal olarak sonuç, çalışılan alanın ve müşterinin iç ve dış özünü yakalayan fonksiyonel ve güzel bir peyzaj tasarımı olacaktır.
Bir sanatçı, belirli bir temayı veya karakteri korumak için bazen bir resimde kullanılan fırça darbelerinin renklerini ve türünü kısıtlar. Önerilen bir bitki listesi aslında bir peyzaj tasarlamayı kolaylaştırır, çünkü tasarımınız için aralarından seçim yapabileceğiniz belirli ve sınırlı bir paletiniz vardır.
İhtiyaçlarınızı belirledikten sonra, alanınızı nasıl kullanmak istediğinize ve ne tür bir his vermek istediğinize karar verdikten sonra, bir sonraki adım detaylı bir mekan analizi yapmak ve alanı inşa etmektir. Bu analiz, üzerinde çalışacağınız “tablo” ve istediğiniz bitki materyali, yürüyüş yolları, göletler, taşlar, teraslar gibi maddelerle dolduracağınız “palet”inizi oluşturacaktır. Böylelikle bir sanatçı gibi paletteki maddeleri bir araya getirerek güzel bir tablo yani peyzaj tasarımı yapabilirsiniz.
Bu sitenin içeriğinde yer alan yazı ve haberlerin tekrar yayınlanma amacı ile izinsiz olarak ve kaynak belirtilmeden kullanımı kesinlikle yasaktır.
Zehra Betül Doğan
Peyzaj Mimarı