Bir giriş avlusu olsun, ormanda bir oturma alanı, bir veranda veya belki bir ormanlık bahçe olsun, iyi tasarlanmış bir peyzajın en önemli işlevi, dış mekan yaratmaktır. İdeal olarak peyzaj alanı, evinizin bir uzantısı olmalı, sizi iyi döşenmiş, rahat bir kanepe ve güzel bir şömineye sahip bir oturma odası gibi, duyularınızı canlandırarak içine çekmelidir.
Sınırlar, dokular ve özgün bitki özellikleri gibi çeşitli faktörler peyzaj alanını rahat ve davetkâr hale getirir ve o alanı yaşarken hissetme şeklinizi etkiler. Peyzaj tasarımcısı, bitkilerin seçimi, sert yüzeyli materyaller ve yerleştirilmeleri sayesinde bu faktörleri kontrol eder. Öncelikle fiziksel sınırlar göz önüne alınmalıdır çünkü fiziksel sınırlar mekanı tanımlar ve samimiyet yaratırlar. Bu sınırlar, istenmeyen görünümleri engellemek, istenmeyen sesleri tamponlamak veya yalnızca gözü gizli bir giriş yoluna yönlendirmek için kullanılan bitkilendirmeler veya yapılar olabilir.
Bitki dokuları peyzaj tasarımcısının belirli bir alan hissini manipüle etmesine izin verir. İnce dokular (küçük yapraklı bitkiler, yoğun yapı) uzaklık illüzyonunu veren gözden uzaklaşma eğilimindedir. Gerçekte olduklarından daha uzakta görünür, daha geniş bir alan algısı verirler. Kalın dokular (büyük yapraklar, açık yapı) tam tersini yapar, göze doğru hareket eder ve gerçekte olduklarından daha yakında görünürler. Bu bitkiler bir alanı görsel olarak daha küçük gösterir veya gözü bir giriş veya önemli bir özelliğe yönlendirmek için kullanılabilir. Konut alanlarındaki bahçe alanlarının çoğu küçük olma eğiliminde olduğundan, ince ve orta dokulu bitkiler daha sık kullanılmalı ve kaba dokular temel olarak göze çarpan özelliklere yönlendirilerek kalın desen olarak kullanılmalıdır.
Bitki özellikleri insanlar kadar değişkendir ve her birinin kendi “kişiliği” vardır. Bu kişilik görsel olarak ve farklı kokularla iletilir. Bazı bitkiler yumuşak ve davetkar, bazıları ise sert ve etkileyicidir. Bazı bitkiler heykel kalitesine sahiptir veya tasvir edilemez. Bu özelliklerin tümü, doğru bir şekilde anlaşıldığında, peyzajı tasarlarken avantaj olarak kullanılabilir.
Tipik olarak, bir vadide saklanmış bir ev, bir sırtın tepesine tünemiş bir eve göre samimi alanlar oluşturmak için daha büyük bir fırsat verir. Manzaraya bakan dağlık ev, sadece evin önünde bir peyzaj alanına sahip olabilir; oysa, daha alçak bir yüksekliğe sahip olan bir yer, daha samimi bir ormanlık bahçe oluşturmak için gerekli malzemelere sahip olma olasılığına sahiptir.
Zayıf peyzaj alanı diye bir şey yoktur. Her alan kendine özgü fırsatlar sunar ve genellikle en sorunlu alanlar, ödüllü çözümler sunar.
Bu sitenin içeriğinde yer alan yazı ve haberlerin tekrar yayınlanma amacı ile izinsiz olarak ve kaynak belirtilmeden kullanımı kesinlikle yasaktır.
Zehra Betül Doğan
Peyzaj Mimarı